9 Aralık 2012 Pazar

4. ÜKG Blog Turu #2: Kurtadamlar - Jim Butcher


Yeniden merhabalar!

ÜKG ekibi olarak 4. Blog Tur'umuzun diğerlerinden farklı olarak 3 part halinde olacağını daha önce belirtmiştim. Bugün 2. partta Dresden Dosyaları'nın 2. kitabı Kurtadamlar'a yer vereceğiz.

Jim Butcher'ın kaleminden Harry Dresden'le yeniden görüşmek istiyorsanız önce randevu almanız, sonra Harry'nin şanssızlığa kurban gitmemesi için dua etmeniz, ardından da bizi okumanız yeterli.

4. Blog Tur'un ilk partındaki Fırtına Büyücüsü incelememi okumak için tık.



Tanıtım: 



Tür: Fantastik, Paranormal, Urban Fantasy, Yetişkin
Yayıncı: İthaki Yayınları
Sayfa Sayısı: 418
Orijinal Ad: Fool Moon
Orijinal Dil: İngilizce
Çeviren: Ulaş Apak



Dresden'e pek iş gelmiyordu...



Daha doğrusu hiç gelmiyordu. Chicago telefon rehberine kayıtlı tek aktif büyücünün oldukça meşgul olduğunu zannedebilirsiniz. Oysa son zamanlarda Harry Dresden ne büyüyle ilgili, ne de günlük bir iş bulabilmişti.


Ama tam da güzel bir yemek yemeye yetecek kadar parası bile kalmamışken, onun özel uzmanlığını gerektiren bir cinayet işlendi. 

Vahşice parçalanmış bir ceset. Tuhaf görünümlü pati izleri. Dolunay. Üç tahmin hakkınız var ve ilk ikisi sayılmayacak.


Yorum:

Tamam, bu artık resmi bir gerçek: Harry Dresden dünyanın en talihsiz büyücüsü.

Fırtına Büyücüsü'nde başına gelmedik kalmayan, ölümden dönen Harry için tarih tekerrür ediyor gibi. Chicago'nun tek rehberlik yapan büyücüsü olmasına karşın yine işsiz. Hattâ bu kez gerçekten kötü durumda. Yemek parasını bile ödeyemiyor adamcağız. Ancak Harry'nin işleri açılmak üzere. İyi anlamda değil elbette.

Harry'e gelen tek iş teklifi Özel Soruşturmalar Bölümü müdürü Karrin Murphy'den. Murphy'den geldiğinde daha çok emir bu teklif ya, neyse. Şehirde birkaç haftadır vahşice öldürülmüş cesetler bulunuyor. Doğaüstü güçleri ısrarla reddeden yetkililer cinayetleri vahşi hayvan saldırısı, sonra da kendilerine hayvan izlenimi veren katiller olarak tanımlasa da Murphy'nin şüpheciliği iş üstünde.

İlk kitaptan tanıdığımız Centilmen Johnny Marcone Kurtadamlar'da geri dönüş yapıyor. Anlaşılan Harry'le işi henüz bitmemiş.

Murphy'den aldığı bilgilerle kendi bilgisini ve yeteneğini birleştiren Dresden'i ipucular, genç kurtadamların ve amber gözlü, tuhaf bir kadının olduğu bir sürüye götürüyor. Sonra ise Sokak Kurtları adlı başka bir sürüye. Anlaşılan şehirde kurtadam nüfusu oldukça fazla. Peki bu cinayetleri işleyen hangisi?

Kurtadamlar'da Jim Butcher, bildiğimiz kurtadam mitlerine farklı bir bakış açısı getirmiş ve onları üç gruba ayırmış. Cadı kurtları, insan kurtları ve loup-grou'lar. Cadı kurtları, bir büyücüden güç aldıkları kemer gibi bir objeyle kurda dönüşüyorlar. İnsan kurtlar kendi içlerindeki büyü enerjisini açığa çıkarıyorlar. Loup-groular ise... Şey, onlar tam birer canavar. Genelde lanetlendikleri için bu durumdalar. Ve bu üç grup arasında en beterleri onlar. Neyse ki uzun zamandır bir loup-grou'nun varlığı görülmedi. Yoksa şimdiye kadar mı demeliyim? Chicago'daki cinayetlerin sebebi zıvanadan çıkmış bir loup-grou olabilir mi? Cevabı Harry Dresden'e bırakalım.

Serinin bu ikinci kitabında Harry'nin büyü gücünün sınırlarını zorlamasına da şahit oluyoruz. Öyle ki tüm enerjisi tükenene kadar büyü yapıyor sevgili büyücümüz. Belki her olaydan kendini sorumlu tutmasa ya da şu inatçılığına birazcık ara verebilse bu kadar şey başına gelmeyecek. Ama o Harry Dresden. Başka söze gerek yok.

Büyü, elektrik ya da petrol gibi bir enerji kaynağından ibaret değildi. Güçtü, orası doğruydu, ama aynı zamanda bir sürü başka şeydi de. Doğada, insan kalbinde ve ruhunda en derin ve en kuvvetli olan her şeydi. Onu uygulama tarzım, saf biçimindeki büyüyle karşılaştırıldığında kaba ve hantalcaydı. Bir bebeğin ilk kıkırdamasında, büyücülerin çağırabilecekleri bütün ateş fırtınalarından daha çok büyü vardır, kimse size aksini iddia etmesin.

Kim ne derse desin. Kurtadamları severim. Belki de vampirlerden daha fazla. Bu yüzden kitabı sevmemem biraz tuhaf kaçardı. Her zaman onlarda tuhaf bir çekicilik olduğunu düşünmüşümdür. Kendilerini kaybedip kurt formuna dönüşmelerinde ya da çoğu mitte bahsedildiği gibi insanlıklarını yitirmelerinde beni çeken bir şey var. Kurtadamlar'da bu konu hayli derinden ve güzel işlenmişti. Ah, bir de Harry'nin şu şanssızlığı olmasaydı!

Elimin altında hiç büyü olmayabilirdi, ama bu bir büyücü olduğum gerçeceğini değiştirmezdi. Bir büyücünün gerçek gücü budur işte.
Ben bilirim.
Bilgi güçtür.
Güçle beraber sorumluluk gelir.

Fırtına Büyücüsü'nde görev aşkıyla beni çileden çıkaran Murphy bu kitapta da beni yanıltmadı. Tamam, olunur olunur da bu kadar mı kuralcı olunur yahu! "Bu kadın ne zaman şu zavallı adamcağıza güvenecek?" diye düşünürken buldum çoğu zaman kendimi. Harry'nin etrafındaki kadınlar da en az kendi kadar anormal. Kadın demişken; gazeteci Susan Rodriguez bu kitapta bir kez daha arz-ı endam ediyor. Ve Dresden'le bol bol sahneleri var.

Kadınlardan bahsetmişken Tera West'i es geçmek olmaz. Çünkü bence kitabın en etkili ve karizmatik karakterlerinden biriydi. O da bir kurtadam. En azından kurda dönüşüyor. Ama ne tür olduğunu -ya da ne olduğunu- tam olarak bilmiyoruz. Ancak Tera'nın zarifliği, aynı zamanda vahşiliği Harry gibi beni de etkilemeyi başardı. Keşke kitap sonunda anlatsaydı bize sırrını ama Jim Butcher'ın bir bildiği vardır diye düşünüyorum.

Hah, unutmadan; Kurtadamlar'da Harry Dresden'in karanlık geçmişi yavaş yavaş aydınlanmaya başlıyor.

Kurtadamlar, okudukça alışacağınız Dresden üslubunu yeniden huzurlarınıza getiriyor. Yani Harry talihsizliği kadar espri kabiliyetinden de bir şey kaybetmemiş.


"Oldukça hırpalanmış görünüyorsunuz, Bay Dresden," dedi. "Bu gece yeniden dışarı çıkmayı kaldırabileceğinizden emin misiniz?"
Tam bir dürüstlükle, "Hayır," diye cevap verdim.
Billy başıyla onayladı ve gözlüğünü burnundan yukarı itti. "O halde yardımımıza ihtiyacınız var."
Hadi buyrun bakalım. Kurtadamların Miki Fare Kulübü bana destek olmak istiyordu. Kurtadam -silahşörler öne çıksın: Billy. Georgia. Tommy. Cindy. Şşşşt.


Eğer farklı bir paranormal seriye başlamak niyetindeyseniz, yukarıda okuduklarınızdan da haz duyduysanız Dresden Dosyaları sizin için iyi bir seçenek olabilir.

Puan: 4




ÜKG Blog Turu'nu tamamlamak için aşağıdaki blog tur gezginlerine uğramayı unutmayın!

Yazar Röportajı:

Kitap Yorumu:

Kitap Yorumu:

Alıntılar:

Kitap Yorumu:

Anita Blake - Harry Dresden Karşılaştırması ve Okuyucu Testi:

Ön okuma:
http://kagitkiz.blogspot.com/



ÜKG Blog Turları devam edecek!

Hiç yorum yok :

Yorum Gönder

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...