16 Aralık 2012 Pazar

4. ÜKG Blog Turu #3: Hayalet Tehlikesi - Jim Butcher



Dresden Dosyaları'nı incelediğimiz 4. ÜKG Blog Turu'ndan herkese merhaba!

Bu turun üçüncü ve son kısmında serinin 3. kitabı Hayalet Tehlikesi konuğumuz olacak. Ancak bu kez bendenizden farklı bir yazı; "10 Maddeyle Harry Dresden"i okuma imkânı bulacaksınız.

Ama önce 4. Blog Tur'un ilk partını kaçıranlar buraya, ikinci partı okumak isteyenler ise şuraya tıklasınlar.


Tanıtım:



Tür: Fantastik, Paranormal, Urban Fantasy, Yetişkin /Yayıncı: İthaki Yayınları /Sayfa Sayısı: 478 /Orijinal Ad: Grave Peril /Orijinal Dil: İngilizce /Çeviren: Ulaş Apak
Harry Dresden kariyeri boyunca pek çok ürkütücü düşmanla karşılaştı. Dev akrepler. Seks düşkünü vampirler. Psikozlu kurtadamlar. Eh, Chicago telefon rehberine kayıtlı tek profesyonel büyücüyseniz böyle şeylerle yüz yüze gelmeniz gayet normal.Ne var ki, doğaüstü hafiyemiz Harry bu sefer daha önce hiç şahit olmadığı bir durumla karşı karşıyaydı: küplere binmiş bir ruh dünyası. İşkence görmüş, vahşi ve amansız hayaletler tüm Chicago'da akla hayale gelmeyecek sorunlara yol açıyorlardı. Birisi -ya da bir şey- ortalığı birbirine katmak için onları kışkırtıyordu. Ama neden? Ve onca kurbanın Harry'yle bağlantısı neydi? Eğer hafiyemiz bunu tez zamanda çözmezse, kendisi de bir hayalet olacaktı..."Fantazya, korku ve dedektiflik romanlarının mükemmel bir birleşimi... Eğlenceli ve bağımlılık yaratan bir macera..."The News-Star






10 Maddeyle Harry Dresden:

  • Tam adı Harry Blackstone Copperfield Dresden olup, ona sihirbaz babasının mizah anlayışı sonucu üç büyük sihirbaz Harry Houdini, Harry Blackstone, Sr., ve David Copperfield'den esinlenerek verilmiştir.
  • Dairesi, içinde küçük bir mutfağı ve şöminesi olan geniş bir oda olarak tabir edilebilir. Bodrumunda, Bob'un da bulunduğu, büyülerini ve iksirlerini hazırladığı bir laboratuvarı vardır. Evinde ne elektrik ne de sıcak su vardır. Aydınlatma için mum yakmak her defasında ampul değiştirmekten daha kolay olduğu için Dresden bu eski yöntemi tercih etmektedir.
  • Büyü kullanmak için sadece elini uzatması ya da sözcükleri söylemesi yetmez. Ek araçlara da ihtiyaç duyar. Harry'nin uzun asası bu konudaki en büyük yardımcısıdır. Ayrıca annesinden yadigâr beş köşeli yıldızını da sürekli yanında taşır. Bunlar dışında büyüsünü güçlendirmek ve korumasını sağlamak için kalkan bileklikler, içinde enerji depolayan yüzükler, tılsımlı eşyalar da kullanır.
  • Harry Dresden, bir talihsizlik kralı! Çoğu zaman hiçbir şey yapmamış olmasına rağmen, belalar; yani korkunç iblisler, ürkütücü vampirler, yoldan çıkmış kurtadamlar, kara büyücüler onun kapısını çalar. Harry'nin genelde tek hatası insanların zarar görmesini önlemek için kendini ortaya atmaktır.
  • Son derece centilmendir. Yaraları yüzünden canı delicesine ağrıdığında, yürüyecek hali kalmadığında dahi etrafındaki kadınlara kapı açmaktan, onlara yardım etmekten çekinmez.
  • Chicago'nun tek profesyonel büyücüsü olsa da işleri hep kapalıdır. Büyüye inanılmayan ve büyücülere de "şarlatan" gözüyle bakılan bu şehirde Harry'e gelen işler genelde kayıp evlilik yüzüklerini bulmak, hayali paranormal yaratıkları kovmak gibi şeyler. Tabii insanları katleden çılgın büyücüleri ya da kaçık hayaletleri saymazsak.
  • Harry aynı zamanda bir hayvanseverdir. Sokakta bulduğu köpek boyutlarındaki kedisi Mister'la yakından ilgilenir. Saldırıya uğramış haldeyken bile onu sürüne sürüne Mister'ın kabına yemek koyarken görebilirsiniz.
  • Pardösüsüz dışarı çıkmaz! Harry'nin giyim tarzı çoğu zaman aceleyle giydiği giysileri kapsıyor. Ancak onun da  vazgeçilmezleri var. Örneğin; siyah, uzun pardösüsü her zaman üzerindedir. Ayrıca kovboy çizmelerini de zor zamanlarda bile ayağında görmek mümkün.
  • Araba tercihini eski bir "Vosvos"dan yana kullanmıştır. Kaplumbağa'yı kullanma nedeni diğer arabalara nazaran elektrikli aletleri bozan büyü kabiliyetinden daha az etkilenmesi olsa da bu kaputunun her parçası farklı renkteki eski Vosvos, Dresden'in bir parçası haline gelmiştir.
  • Aşk hayatı da iş hayatı kadar karmaşıktır. Mesleği yüzünden bu tür şeylere zaman ayırmakta güçlük çekse de Harry'nin hoşlandığı ve beraber olduğu kadınlar yok değil. Gazeteci Susan Rodriguez şimdiye kadar tanıştığımız hanım arkadaşlarından en fazla öne çıkanı. Fakat pek çok okuyucu gibi ben de Karrin Murphy'nin ona karşı bir şeyler hissettiği düşüncesindeyim.


ÜKG Blog Turu'nu tamamlamak için aşağıdaki blog tur gezginlerini tek tek ziyaret etmeyi sakın unutmayın!


Alıntılar & Kitap Çekilişi:

Okurların Gözünden Dresden & Kitap Çekilişi:
Edebiyattaki Diğer Büyücüler:

Dresden Dosyaları:
http://kitapesintisi.blogspot.com/

İki Dresden Arasındaki Fark:
http://kitabisevda.blogspot.com/

Ön okuma:

Kitap Yorumu:



Desteklerinden dolayı İthaki Yayınları'na teşekkür ederiz!


ÜKG Blog Turları devam edecek!

1 yorum :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...