23 Kasım 2013 Cumartesi

Kitap Yorumu: Doktor Uyku - Stephen King


Doktor Uyku 16. ÜKG Blog Turu'muzun konuğuydu aslında. Ancak o dönemde okuma fırsatı bulamamış, tur sona erdikten sonra okuyabilmiştim. Tabii bu da haftalar önceydi. Anlayacağınız bayağı oldu okuyalı fakat yorum yapmadan bırakmak istemedim. Uzuuun zaman sonra yazılan yorumların tazeliğini kaybettiğini düşünüyorum ama olan oldu artık. Elimden geldiğince bir şeyler yazmaya çalışacağım. Yazmazsam Stephen Amca'ya aşırı ayıp olur çünkü!

Stephen King adını duymayan yoktur herhalde. Kitaplarını okumadıysanız bile, birinin dahi olsa adını duymuş ya da filmlerinden birini izlemişsindir. Evet, kendisi adeta bir yazma fabrikası ve kitaplarının çoğu filme uyarlandı. King'in Türkçeye çevrilmiş 56 kitabı var. Ki ilk romanı Carrie/Göz ilk baskısını 1974'te yapmıştı. Yani o günden bu güne durmaksızın ve kendini tekrarlamadan, aksine geliştirerek yazan, hayalgücü hiç tükenmeyen dünyaya mâl olmuş yazarlardan biridir Stephen King. Abarttığımı düşünenler olacaktır ama ilk yazdığı kitaplarından birini okuyun, daha sonra da Doktor Uyku'yu okuyun. Ne demek istediğimi o zaman anlayacaksınız.

King'in en meşhur eserlerinden biri şüphesiz The Shining/Medyum'dur. Kitap, milyonlarca satmakla kalmamış, Stanley Kubrick'in 1980 yapımı uyarlaması  gerilim-korku kültleri arasında yer almıştı. Hâlâ da gerilim filmi deyince ilk akla gelenlerden biridir. (Filmin Türkçe adı Cinnet. Ki kendisi felaket film ismi çevirileri arasında üst sıralardaki yerini gururla taşımaktadır.)

Doktor Uyku'yu anlatmadan önce The Shining/Medyum'dan söz etmek zorundayız çünkü Doktor Uyku onun devamı niteliğinde. Medyum'da sorunlu bir babanın ve ona katlanmak zorunda olan bir annenin çocuğu olan küçük Danny Torance'in, babasının Overlook Oteli'nin kış bakıcılığını yapmayı kabul etmesini ve Overlook'a geldikten sonra Danny'nin var olan "ışıltısı" yani yeteneğinin nasıl tetiklendiğini anlatıyor bir nevi. Medyum'da Danny henüz küçük bir çocuk. İşte Doktor Uyku'da da Danny'nin Medyum'dan sonraki hayatı anlatılıyor. Tabii sadece Danny değil, yepyeni bir kurgu ve yeni karakterler de var.



Şimdi öncelikle belirtmek istiyorum ki The Shining'in filmini izlediyseniz ve kitabı okumadan Doktor Uyku'yu okumak niyetindeyseniz filmin sonunu tamamen unutun! Çünkü kitaptan oldukça farklı. Kafanız karışacaktır. Medyum'u okumanız da şart değil. Zaten Doktor Uyku'da Overlook'un ve Jack Torrance'in sonundan bahsediyor. Kitabı okudukça çıkarım gücünüzü de kullanarak parçaları yerine oturtacağınıza eminim.

Zaten sorunları olan bir çocuk olan Danny'nin Doktor Uyku'da iyice çöküşüne tanık oluyoruz başta. O artık büyümüş. Danny bir alkolik olan babası gibi olmamaya söz verdiği hâlde yeteneğinin ona verdiği yük yüzünden kendisini alkole veriyor. Ve hiç gurur duymadığı şeyler yapıyor.

Danny uzun bir zaman bu sorunlarla uğraştıktan sonra onunla henüz bebekken iletişime geçen ve en az Danny kadar yetenekli, yani "ışıltı"ya sahip Abra'nın hayatına girmesiyle onun öğretmeni pozisyonuna girmek durumunda kalıyor. Danny ve Abra'nın ilişkisi henüz başlangıçta bile sizi içine çekiyor. Abra aslında Danny'den ve onun çocukluğundan çok farklı. Ve ondan kat be kat güçlü. Ancak aralarındaki çekim hep orada ve ne olursa olsun Danny Abra'ya yardım etmek için elinden geleni yapmaya hazır.

Abra'ya yardım etmeli çünkü kızın peşinde Onlar var. Kendilerine "Gerçek Kardeşlik" diyorlar ve yetenekli insanların ölürken çıkardıkları enerjiden (ona "buhar" diyorlar) beslenerek ölümsüzlüğün peşinde koşuyorlar. Abra'nın eşsiz yeteneği malum olunca Onlar'ın başı Şapkalı Kadın'ın kızın peşine düşmesi kaçınılmaz.

Danny, Dan'e, daha sonra da Doktor Uyku'ya dönüşürken Stephen King de hikâyeyi zenginleştirdikçe zenginleştiriyor. Kurgu gerçekten harikaydı. Sadece neyin nereden çıkacağını tahmin edememek değil mesele; her şey muhteşem ayarlanmış bir şekilde yerli yerindeydi. Bu kadar detaylı bir kurgu Stephen King'in neden "king" olduğunu açıklıyor sanırım. (Bu espriyi yapmayacaktım ama kendimi durduramadım. Gece saat 12'den sonra yazdıklarımdan sorumlu değilim demiş miydim daha önce? Çünkü değilim.)

Anlayacağınız tadını damağınızda bırakacak bir King şaheseri Doktor Uyku. Umarım çok uzun bir zaman sonra yazabildiğim bu yorum kafanızı karman çorman etmemiştir. Ama dediğim gibi, suçlayacaksanız geceyarısı çalış(amay)an beynimi suçlayın. Ama kitabı da okumayı unutmayın.

Puan: 5


Hiç yorum yok :

Yorum Gönder

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...