30 Eylül 2012 Pazar

2. Blog Tur: Güneşin Kızları - Corban Addison



Merhabalar!

Türkiye'nin ilk Blog Tur'unu yapan ekip olarak, yenilendik, canlandık, vizyonumuzu genişlettik ve işte ikinci turumuzla karşınızdayız!

2. Blog Tur için seçtiğimiz kitap Corban Addison'un yürek parçalayıcı romanı Güneşin Kızları. Kitabın yorumunu ve yazar Corban Addison'un kitabı yazışının ardındaki hikâyeyi okumak için yazıya devam edin.

Desteklerinden dolayı Feniks Kitap'a teşekkür ederiz!

1. Blog Tur'a göz atmak isterseniz buraya tıklayın.




Yayıncı: Feniks Kitap
Sayfa Sayısı: 464
Orijinal Adı: A Walk Across the Sun
Orijinal Dili: İngilizce
Çeviren: Arzu Altınanıt

Tsunami, Hindistan'da yaşadıkları kasabalarını dünya üzerinden silip ailelerini de ellerinden aldığında Ahalya on yedi, Sita da henüz on beş yaşındaydı. Kimsesiz kalan iki kız kardeşin tek kurtuluşları okudukları yatılı okula ulaşabilmekti.

İki kız kardeş Hindistan'da bunları yaşarken, çok uzakta, dünyanın diğer ucu Washington'da avukatlık yapan Thomas Clarke ise özel ve iş hayatıyla ilgili radikal kararlar alarak yeni bir hayat kurmanın eşiğindeydi.

Yolculuklarında acının başka bir yüzüyle karşılaşan Ahalya ve Sita'nın kaderi akıl almaz bir şekilde Thomas'la kesişir.

Güneşin Kızları yazgıya inat, umudun nefes kesici destansı bir öyküsü...


" 2008 yılı içerisinde Türk Ceza Kanunu’nun 103. (çocukların cinsel istismarı) ve 104. (çocukla rıza ile cinsel ilişki) maddeleri kapsamında toplam 6.448 sanık yargılandı ve bunların 2.621’i mahkumiyet ile sonuçlandı. Bu faillerin 2.200'ü yetişkindi. "

Yorum:

Güneşin Kızları, öyle alelade bir roman değil. Bu bir kurgu, evet, ama gerçeklerden yola çıkılarak hazırlanmış bir kurgu. Seks ticareti var olan ve pek çok insanın gözünü kapatarak takip ettiği bir şey. Dünyanın her yerinde devam ediyor. Hele ki Hindistan gibi ülkelerde kaçırılıp, pazarlanan kızların sayısı çok yüksek.

İşte Corban Addison'ın kitabı bu gerçeklerle bir kez daha yüzleşmemizi sağlıyor. Güneşin Kızları bu yüzden, benim için sıradan bir kitap olmaktan çıkıyor. Edebi özelliği bir yana dursun, bu kitabın bir amacı var. Bir şeyleri duyurmaya, engellemeye; bir şeyler anlatmaya çalışıyor. Ve bunu çok iyi başarıyor.

Ahalya ve Sita Hintli iki kız kardeş. Aileleri Hindistan'ın orta sınıfına mensup, son derece kültürlü ve bilgi sahibi bireylerden oluşuyor. Bu mutlu aile tablosunun bozulması uzun sürmüyor. Ahalya on yedi, Sita ise on beş yaşında iken sahil kenarındaki evlerini tsunami faciası vuruyor. İki kız kardeş, annelerini, babalarını, yıllardır tanıdıkları ve çok sevdikleri hizmetçilerini ve büyükannelerini kaybediyorlar. Evsiz ve kimsesiz kalan Ahalya ve Sita sığınmak için bir yer arayışında buluyorlar kendilerini. Daha önce de gittikleri St. Mary Manastırı onlar için en cazip seçenek gibi görünüyor. Ne var ki, Manastır tsunaminin vurduğu evlerinden bir hayli uzak. Kızların ise birbirlerinden başka hiçbir şeyleri yok.

Şans eseri yolda babalarının eski bir arkadaşına rast geliyorlar. Adam, Ahalya ve Sita'nın Manastır'a ulaşması için elinden geleni yapıyor. Onlara bir araç buluyor, lâkin tüm yolu onlarla birlikte kat edemiyor. Adam, kızları tehlikeli görünüşlü şoföre bırakıp gittikten sonra iki kız kardeşin trajedisi gerçek anlamda başlamış oluyor. Şoför, onları daha önce hiç gitmedikleri berbat bir mahalleye götürüyor. Başka birisiyle buluşup kızları ona teslim ediyor. Satıldıklarını fark etmeleri fazla zamanlarını almıyor iki kızkardeşin. En sonunda kendilerini Bombay'de, şehrin genelevler semti Kamathipura'da buluyorlar. Ahalya ve Sita beshya (Hintçede fahişe anlamında) olarak satılmış durumdalar ve bundan sonraki hayatlarının onlara karanlıktan başka bir şey getirmeyeceğinin artık farkındalar.

"Arzu düşmandır," dedi. "Geçmişe arzu, geleceğe arzu, aşk arzusu, aile arzusu. Hepsi. Bir beshya kendini her tür duygusal yakınlıktan soyutlamalı ve kaderine razı olmalıdır. Burada asla mutlu olamazsınız. Ama mutsuz da olmanız gerekmez."

Kitapta hikaye iki yönden anlatılıyor. Biri Ghai kız kardeşlerin bakış açısından, diğeri ise Thomas Clarke'ın. Thomas Clarke, Amerikalı bir avukat. Ünlü bir hukuk firmasında çalışıyor ancak şu sıralar başı biraz dertte. Çalıştığı firmada bir müşterisiyle sorun yüzünden kovulmanın eşiğinde. Fakat aslında dertlerinin hepsi bu değil. Thomas'ın eşi Priya, onu kısa zaman önce terk etmiş ve ülkesi Hindistan'a geri dönmüş. Thomas'ın geçmişi de acılarla dolu.

Thomas, henüz Amerika'dayken küçük bir kızın annesinin gözlerinin önünde kaçırılmasına şahit oluyor. Yetkililer, büyük ihtimalle kızın kadın tacirlerine satıldığını söylüyorlar. Thomas, zamanında yetişemediği ve kızı kurtaramadığı için suçlu buluyor kendisini. İşte Hindistan'a gidişinin temel nedenini bu olay oluşturuyor. Bombay'de kadın ticaretine karşı gönüllü çalışma yürüten CASE'e katılma kararı alıyor. Elbette Thomas'ın bu seyahati hem kendisi, hem karısı hem de Hindistan'da tacirlerin eline düşmüş iki kız kardeşi etkileyecek bir atılım aslında.

Kadın ticaretini, televizyonda görmüş, kitaplarda okumuş olabilirsiniz. Hakkında pek bir şey bilmiyor da olabilirsiniz. Ben de bildiğimi sanıyordum ama öğrenecek, bilgilenecek çok şey var. Özellikle Doğu Asya'daki yaygınlık ve kitapta da anlatılan uygulamalar dudak uçuklatacak türden. Bu yüzden, Güneşin Kızları "zaman geçirmek" için okunacak bir kitap değil. Yazar Corban Addison'un da asıl amacı bu konuda birebir bir şeyler yapmak. Addison, Ahalya, Sita ve Thomas üzerinden bize gezip gördüğü gerçeği aktarıyor. Oradaki kızların çaresizliğini ve çektiği acıları hissetmemizi sağlıyor. Kitap boyunca yüreğiniz sızlıyor. Çünkü karakterler ve olaylar kurgu olsa da, bu hikaye bir yerlerde gerçeğe dönüşüyor.

"Güneşte yürüyoruz.
Ve gölgelerimiz düşüyor
Zaman kadranına
Bize yaşam veren
Işığın verdiği isimlerle"


Puan: 4



Hikâyenin Ardındaki Hikâye:


Corban Addison, tıpkı kitabındaki Thomas Clarke gibi bir avukat. 2008'de eşi onu insan kaçakçılığı hakkında bir şeyler yazması için teşvik etti, böylece Güneşin Kızları'nın doğumu başladı. 

Bu romanın doğum sürecini yazar kendi sözcükleriyle şöyle anlatıyor:

(Okumak için "expand" sekmesine tıklayın.)







Güneşin Kızları kitap fragmanı:



Blog Turu Gezginleri:

Blog Tur'una katılan diğer blogları ziyaret ederek Tur'unuzu keyifli bir şekilde tamamlayın!

Ön Okuma & Kitap Çekilişi için:
:http://kagitkiz.blogspot.com/

Kitap Yorumu ve Okuyucu Testi için:
http://kitabisevda.blogspot.com/

Yazar Corban Addison'la yapılan muhteşem röportaj için:
http://zimlicious.blogspot.com/

Detaylı Kitap Yorumu için:
http://kitapesintisi.blogspot.com/

Kitap Yorumu ve Alıntılar için:
http://sevgilikitap.blogspot.com/

Kitap Yorumu için:
http://romancekolik.blogspot.com/

Kitap Yorumu için:
http://kitaplikkedisi.com/

Hiç yorum yok :

Yorum Gönder

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...